Theo Meijer Sport steunt het TRICALS onderzoek voor ALS

TRICALS onderzoek voor ALS patienten

( Lid van team: Theo Meijer Sport )

Normal a9d06689fc24dbabf56b30f286034e9e6e9a2458
Qr
van totaal € 1.250 (0%)

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS)

ALS is een progressieve zenuw/spierziekte die leidt tot spierzwakte en verlamming. Jaarlijks krijgen 400-500 Nederlanders de diagnose. Zij hebben een levensverwachting van gemiddeld slechts drie jaar! Bij ALS sterven de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg, de hersenstam en de hersenen langzaam af. Dit zijn de zenuwcellen die de spieren in het lichaam aansturen. Omdat de zenuwcellen steeds minder signalen door kunnen geven aan de spieren leidt de ziekte tot toenemende spierzwakte.

De eerste verschijnselen zijn vaak verminderde kracht in de armen of benen, of moeite met spreken, slikken of ademen. Omdat de spieren minder signalen krijgen van de zenuwcellen beginnen ze kleiner/dunner te worden (te ‘atrofiëren’). De ziekte leidt tot toenemende beperkingen in het functioneren. Wanneer de zenuwcellen volledig afgestorven zijn kunnen de hersenen de spieren niet meer aansturen en raakt de patiënt verlamd.

TRICALS onderzoek

Ondanks vele medicijnonderzoeken bij ALS is er tot op heden nog geen effectieve behandeling voor patiënten gevonden. Dat nog geen effectieve behandeling is gevonden, komt onder meer door onduidelijkheid wat de ziekte veroorzaakt, de grote variatie in uitingsvormen en de beperkte financiële middelen. Om doorbraken te realiseren heeft het ALS Centrum Nederland (dat wordt gecoördineerd vanuit het UMC Utrecht) het nieuwe initiatief “TRICALS” geïnitieerd: Treatment Research Initiative to Cure ALS. TRICALS is een initiatief dat medicijnonderzoek bij ALS moet innoveren en versnellen.

 

Dank voor uw steun! 

Breng deze pagina extra onder de aandacht met een gave poster. Je kunt zelf de tekst bepalen en de poster vervolgens printen en overal ophangen. Iedereen kan een poster maken van deze pagina, dus ook vrienden, familie, collega's, de mensen uit je sportteam of klasgenoten. Hang de poster op in de supermarkt, bij winkels achter het raam, bij bedrijven of op school. Als je het vriendelijk vraagt en uitlegt waarvoor het is, dan is het ophangen van een poster vaak geen probleem.